Shantykoor Barend Fox

                           "welkom in de wereld van de shanties"

Ruan de Groot,                                Dirigent Shantykoor Barend Fox.

Met trots kunnen wij u mededelen dat ons koor per 4 september 2016, een nieuwe dirigent heeft. Zijn naam: Ruan de Groot. Hij volgt Wim van der Sluijs op die ons koor ruim 12,5 jaar als dirigent, muzikaal, op een fantastische manier leiding heeft gegeven. Op deze pagina kunt u kennismaken met Ruan de Groot en zijn muzikale achtergronden.

 

Ruan de Groot is geboren op 19 oktober 1950 te Hoensbroek in de provincie Limburg. Van muziek houdt hij al vanaf jonge leeftijd, want op zijn 17e jaar was hij reeds dirigent van een jeugdmuziekkorps in Schiedam. In diverse plaatsen heeft hij verantwoordelijkheden gedragen als dirigent van brassbands en zangkoren.

Enkele jaren dirigeerde hij de brassband in Appingedam en was hij kapelmeester van de Noordoost Nederland divisie-jeugdband. Deze brassband was samengesteld uit jonge muzikanten uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. 

Appingedam

                                         Brassband Appingedam

Hij speelde ruim 8 jaar in de Amsterdam Staff Band. Samen met zijn vrouw, was hij lid van het Amsterdam Staff Songsters van het Leger des Heils. Met dit koor en de brassband is hij regelmatig op tournee geweest naar Engeland, Duitsland, Amerika, Canada en Zwitserland. 

Ruim 10 jaar dirigeerde hij het zangkoor van het Leger des Heils in Vlaardingen. Ruan heeft een aantal jaren klassiek zangles gehad en is in het bezit van diverse muziekdiploma's behaald aan de Rotterdamse muziekschool. 

Ruim 10 jaar dirigeerde hij Gospelkoor Expression. Mede door zijn inzet heeft dit koor vele optredens mogen verzorgen in binnen- en buitenland.

                 Gospelkoor Expression

Ruan kan helemaal in de muziek opgaan en probeert door zijn enthousiasme de vonk over te laten slaan op het koor en de luisteraar. 

"Goede muziek van binnenuit brengt immers communicatie tot stand waar woorden te kort schieten."

In 1974 heeft hij zijn dienstplicht mogen doorbrengen bij de muziek en speelde hij bij het trompetterkorps der Cavalerie, Prins Bernhardkazerne te Amersfoort. Hier had hij de tijd om zich verder te bekwamen in het dirigeren. In deze periode heeft hij veel workshops kunnen volgen die gericht waren op "stemgeven". De hoofdmoot bestond altijd uit zingen en laten zingen, met plezier muziek beleven. Hier leerde hij partituur lezen en met alle mogelijke instrumentale begeleidingsvormen weten te werken als koor dirigent. Hij heeft kennis van de elementaire algemene muziekleer en kan vierstemmig de stemmen instuderen.


Later heeft hij klassiek zangles gehad bij de Haagse sopraan Margaret Roest.


Ook heeft Ruan verschillende instrumenten bespeeld zoals de Cornet, Horn, Flugel Horn en Euphonium

Dit jaar kwam hij in aanraking met de shanty muziek. Dit is een apart genre en inmiddels heeft hij hij zich er aardig in verdiept.

Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel te maken gehad met groepsdynamica die voorkomen in organisaties maar die ook voorkomen in een koor. Het streven van Ruan is erop gericht om meer aan de kwaliteit van de koorklank te willen werken. In zijn beleven wordt daar vaak, door gebrek aan tijd, aan voorbij gegaan. En uiteraard komt de groepsdynamiek van een koor in beeld. Welke leeftijd heeft het koor gemiddeld? Met welk doel wordt er gerepeteerd? Hoe ambitieus is Barend Fox? Graag wil hij zijn talenten inzetten om een avond gewoon lekker ontspannen te zingen en plezier maken of toewerken naar een korenfestival of optreden. Ruan vindt het een eer om zijn steentje te mogen bijdragen aan de continuïteit van deze geweldige zangers.


 


 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info